Luukku 20

1

Braille

Sokeiden käyttämä kansainvälinen pistekirjoitus ei ole mikään salausmenetelmä, mutta arvaat jo varmaan, että meillä Korvatunturilla sitä kyllä siihenkin käytetään. :) Kuten olet jo oppinut, tärkeintä on koodattujen viestien naamioiminen sellaisiksi, että ne eivät näytä salakirjoitukselta - tai kirjoitukselta ylipäätään. Pistekirjoitus on kätevä naamioida, koska se perustuu kuuteen pisteeseen ja niiden erilaisiin yhdistelmiin. Tarvitseeko muuten mainita, että me pidämme luvusta kuusi ja tietty myös kuusipuista. :) 


Ai miten niitä pistekirjoitusviestejä piilotetaan? Kuvittele pullolokerikko, johon mahtuu kuusi glögipulloa. Glögipullojen paikkaa ja määrää vaihtelemalla voi kirjoittaa ihan mitä vaan. Samoin voidaan ottaa kuvia tontuista istumassa erilaisilla kokoonpanoilla pöydän ääressä, johon mahtuu maksimissaan kuusi tonttua.


"Pisteet" voivat olla siis ihan mitä vaan. Jos siis vaikka jossain tosimaailman pakohuoneessa törmäät johonkin vastaavaan kuuden "pisteen" settiin, kyse saattaa olla juurikin pistekirjoituksesta.


2

Koodiavain

3

Dekoodaa ja syötä koodi sitten sähkölukkoon.

>